пʼятницю, 27 листопада 2009 р.

Разом до Європи


Холодного похмурого дня, 29 листопада, коли на вулиці було зовсім безлюдно, а у вікнах ледь-ледь жевріло штучне електричне світло, в стінах Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №4 зароджувалось нове життя. Того дня відбувалося офіційне відкриття першого в нашому місті та районі шкільного європейського клубу “Європлюс”. Батьками немовляти була ініціативна група, в якій були і учні, і вчителі школи. Вони мали можливість відчути європейський дух під час поїздок до республіки Польща у рамках польсько-української програми молодіжного обміну “Разом”, що фінансувалася польською фундацією ПАУСІ у 2006 та 2007 роках. До цієї події були залучені також учні та вчителі Гадяцької гімназії, які теж побували у Польщі протягом останніх двох років. Серед них і директор школи Зозуля Олександр Олексійович та вчителі Бутко Валентина Володимирівна та Крат Наталія Олексіївна.

Заснування Європейських клубів у школі – це лише один із багатьох способів досягнення дуже важливої мети щодо розвитку Європейської свідомості.

Європейський Клуб це формально організована група учнів, які зацікавлені європейською тематикою розширення своїх знань на тему Європи і Євросоюзу, інтеграційних процесів у Євросоюзі і сучасних проблем, які хвилюють європейське суспільство.

Перші шкільні європейські клуби почали працювати в Португалії в 1990 році. Зараз там активно працює мережа з 300 клубів. Ідея створення шкільних європейських клубів належить Маргариті Белард, національному координатору програми «Європейський вимір в освіті».

Перші українські євроклуби були засновані в 1995 році. Вони поширюють свою діяльність на школярів та студентів. Основне завдання полягає в інформуванні молодих людей в дусі спільних європейських цінностей, сприяючи встановленню гарних стосунків з однолітками за кордонами, європейськими молодіжними неурядовими організаціями та підтримуючи курс України на інтеграцію в європейську спільноту.

Відкриття Євро клубу Гадяцької спеціалізованої школи №4 стало справжнім святом для всіх присутніх. Святково прикрашена аудиторія, виставка книг та сувенірів, привезених з різних європейських країн та солодощі на столах створювали невимушену дружню атмосферу. Учні двох міських шкіл ділилися враженнями про свої поїздки до Польщі, згадували вивчені ними польські слова, переглядали фотографії та фільми про їх подорожі до нашого найближчого європейського сусіда.

Молоді європейці спробували зобразити різноманітні види діяльності, якими можуть займатися євроклубівці. Кожна група дійшла висновку, що головною метою клубу є зосередження шкільного суспільства навколо європейських проблем спільної проєвропейської діяльності. У Гадяцькій спеціалізованій школі №4 буде проводитися створення молодіжних проектів, складання і проведення національних ігрових програм, проведення вечорів міжнародної дружби, дискусій на теми збереження навколишнього середовища, демократії та гуманізму, милосердя, ярмарки миру та толерантності, проведення миротворчих акцій та благодійних концертів, волонтерська діяльність.

Членом клубу може стати кожен учень Гадяцької спеціалізованої школи №4. Вищим органом керівництва євроклубу є засідання ради євроклубу, яке скликається для вирішення питань життєдіяльності клубу. Таємним голосуванням було проведено вибори членів до ради клубу у кількості 5 осіб.
Рада євроклубу обрали Президента та його Замісника. Ними стали учень 10а класу Голубенко Дмитро та учениця 11б класу Мисюра Олена. Опікунами клубу є Голубенко Людмила Миколаївна – вчитель історії та суспільних дисциплін та Шаманська Руслана Миколаївна – вчитель англійської мови.

Члени клубу вірять, що відкриття шкільного європейського клубу стане фундаментом європейського виміру в Гадяцькій спеціалізованій школі №4 і буде початком нового успішного проекту не тільки для школи, а для всього нашого містечка.